Kawa to trunek, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie funkcjonowania w ciągu dnia. Picie kawy zdaje się wręcz nieodzownym elementem każdego poranka, a nawet rytuałem. Spożywana jest przeważnie w celu wprowadzenia do organizmu kofeiny, która stawia na nogi, pobudza do działania, a w efekcie pomaga nam stawić czoła wyzwaniom, jakie przynosi codzienność
Kawa towarzyszy nam bardzo często także przez cały dzień, wypijana po raz kolejny, by podtrzymać pozytywne działanie na parę następnych godzin. Jednak zdarza się czasem, że kawa, mająca na celu dodać nam energii, powoduje ospałość i znużenie. W czym zatem tkwi przyczyna tego, że spożycie kofeiny przynosi czasami rezultat odwrotny od spodziewanego?
Spis treści:
Zbyt wiele adenozyny w organizmie
Adenozyna to związek chemiczny działający w ośrodkowym układzie nerwowym. Reguluje cykl snu i czuwania. Będąc aktywnym w ciągu dnia, poziom adenozyny w organizmie naturalnie wzrasta, co w efekcie przyczynia się do uczucia senności poprzez tłumienie aktywności komórek w mózgu.
W czasie snu z kolei poziom adenozyny spada. Kofeina zawarta w kawie blokuje przyjmowanie tego związku chemicznego przez receptory adenozyny w mózgu, nie zatrzymując zarazem faktycznej produkcji adenozyny ani zdolności do tworzenia dodatkowych receptorów. W związku z tym kiedy kofeina powoli przestaje oddziaływać na organizm, następuje zwiększenie stężenia adenozyny, co ostatecznie przyczynia się do zmęczenia.
Kawa i odwodnienie organizmu
Kawa od zawsze uchodziła za trunek moczopędny, wypłukujący wodę z organizmu. Częste i nadmiarowe spożywanie kawy może prowadzić do odwodnienia. Utrata wody może zmniejszyć objętość płynu we krwi, co często wpływa na ciśnienie i jej przepływ przez naczynia krwionośne. Odwodnienie może prowadzić do przyśpieszonego bicia serca i obniżenia ciśnienia, a wszystko to prowadzi do ospałości.
Wielu ludzi automatycznie sięga po następny kubek kawy, aby szybko przezwyciężyć pojawiające się uczucie zmęczenia, ale jest to działanie tylko na krótką metę. Jeśli spożywasz spore ilości kawy na co dzień, musisz koniecznie pamiętać o należytym i stałym nawadnianiu organizmu.
Zawartość cukru w kawie
Dosypujesz cukru do swojej kawy? Albo miewasz w zwyczaju spożywać ten napój, przegryzając jednocześnie coś słodkiego, np. kawałek tortu? Jeśli odpowiedź na chociaż jedno z tych pytań jest twierdząca, to musisz mieć na uwadze, że cukier również może nasilać zmęczenie.
Cukier jest metabolizowany w ciele szybciej od kofeiny, dlatego po zużyciu węglowodanów przez twój organizm, możesz zacząć odczuwać spadek energii. Może to nastąpić po różnym czasie, w zależności od indywidualnych uwarunkowań. Ogólnie zakłada się, że następuje to średnio 90 minut po spożyciu słodkiej przekąski, bądź wypiciu posłodzonej kawy.
Lepiej zrobić przerwę niż przedawkować
W przypadku braku efektu pobudzenia, a nawet stania się bardziej ospałym, zaleca się odstawienie kofeiny na jakiś czas. Uważa się, że dzienna dawka od 200 do 400 miligramów kofeiny nie jest szkodliwa. To równowartość dwóch do czterech filiżanek kawy. Od 1000 miligramów mogą wystąpić pierwsze objawy przedawkowania, obejmujące zaburzenia słuchu, wzroku i rytmu serca. Zachęcamy zatem, by w razie braku pobudzenia po kawie, nie serwować sobie kolejnego zastrzyku kofeiny, tylko poczekać. Po pewnym czasie od odstawienia, twój ulubiony napój z powrotem będzie stawiać na nogi.
Kawa: (c) CasinoSport.pl / GT
Zobacz też:
> Wpływ muzyki na zdrowie
> Zdrowy sen