Granola domowa – idealny produkt na zdrowe śniadanie

Estimated read time 3 minut czytania

Jak dobrze zacząć dzień? Oczywiście od pysznego i odżywczego śniadania. Jeżeli lubisz śniadania na słodko, strzałem w dziesiątkę będzie smakowita chrupiąca granola, którą można dorzucić do białkowego jogurtu czy nawet zwykłego jogurtu naturalnego, a następnie połączyć ze świeżymi owocami lub owocową konfiturą albo dżemem. Granola domowa – jak ją samemu przyrządzić?

To ciekawe urozmaicenie dla kanapek, owsianki lub omleta na śniadanie. Granolę można przygotować samemu i zrobić ją tak, jak lubi się najbardziej czyli tylko z takich składników, które chętnie z jadasz.

Granola – co to takiego?

Czym ta granola tak właściwie jest? Choć można ją przygotować na wiele różnych sposobów, ale podstawą zawsze są płatki – zbożowe lub owsiane – pieczone z niewielką ilością tłuszczu i dosładzane miodem lub bezkalorycznym słodzikiem.

Płatki koniecznie należy obrobić w piekarniku i jest to krok najważniejszy, którego nie można pomijać, bo bez niego granola po prostu nie będzie sobą. Opcjonalnie płatki zbożowe można też podprażyć na patelni, choć przy wyborze tej obróbki termicznej efekt zawsze będzie nieco gorszy, a płatki nie okażą się aż tak chrupkie, jak te z piekarnika.

granola domowa owoce śniadanie dieta
A może granola domowa z dodatkiem świeżych owoców? Pycha!

Granola domowa – co oprócz płatków?

Na samych płatkach granola przepis oczywiście się nie kończy. Gdy wykonasz podstawową bazę, trzeba będzie od razu dosłodzić ją miodem, erytrytolem lub zwykłym cukrem, a następnie dodać dowolne orzechy, pestki albo ziarna. Granolę czekoladową przygotowuje się poprzez dodanie do niej kakao, do którego znakomicie pasują małe kawałki czekolady, czyli po prostu pokawałkowana tabliczka – czekolada gorzka lub mleczna. Mieszanka składników staje się źródłem niemal samych węglowodanów i z tego powodu zaleca się ją łączyć z produktami nabiałowymi, aby śniadanie miało trochę białka i dzięki temu było bardziej sycące oraz pełnowartościowe.

Granola domowa nie jest więc trudna w przygotowaniu, a jeszcze fajniejsze jest to, że za każdym razem można wprowadzić do niej inne dodatki i uzyskać jej inny smak. Kremowy jogurt stworzy dla niej neutralną bazę, a truskawki dopełnią pyszny słodki smak.

Granola domowa: (c) CasinoSport.pl / GT

Zobacz też:
> A może dieta seks?

Tematy pokrewne